Fram till 2020 var Sverige världsledande på att bränna pengar på tjänsteresor. En ny undersökning från Cisco visar att vi nu lärt oss att en annan värld är möjlig.
Vår partner Cisco gjorde nyligen en stor undersökning tillsammans med Norstat, där man intervjuade 1 000 chefer och anställda i Norden för att kartlägga mötesvanor, förändringar och inställningar till resfria möten.
20 000 resor till månen
Hela rapporten kan läsas här, men den är så intressant och viktig att vi inte kunde låta bli att avslöja de mest intressanta siffrorna.
Visste du till exempel att vi i Sverige fram till 2020 reste motsvarande 20 000 resor tur och retur till månen – bara för att ta oss till och från möten? Dessa resor släppte ut mellan 1,5 – 2 miljoner ton koldioxid – motsvarande 5 procent av Sveriges totala utsläpp – och en genomsnittlig anställds tjänsteresor har kostat 22 000 kronor per år.
Läs det en gång till.
Världen står inför en klimatkris, och svenskar bränner alltså 2 miljoner ton koldioxid på att resa till och från möten. Dessutom kostar resorna oss nästan 2000 kronor i månaden – och då har vi inte ens räknat in hur mycket arbetstid som försummas.
Digitala möten är här för att stanna
Covid-19 har förstås varit förödande för världen. Men när vi plötsligt inte kunde träffas fysiskt längre tvingades vi ställa om. Vi lärde oss hur effektiva digitala möten är – och frågan är om vi någonsin kommer att gå tillbaka till en värld där det fysiska mötet är standard.
Deltagarna i Ciscos undersökning vittnar om minskad stress, ökad produktivitet och mer tid för familjen, vilket förstås är starka incitament för att fortsätta på det inslagna spåret. 89 procent av deltagarna i undersökningen är också positiva till digitala möten.
Tre av fem tycker att omställningen till digitala möten gått bättre än förväntat, och var fjärde chef uppger att de ska ta fram en ny policy för resande. Två av fem säger redan nu att de kommer resa mindre efter pandemin, och endast fem procent tror att de kommer börja resa mer.
En digital framtid
Sverige som land har ett tydligt mål för digitalisering. Vi ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – och de nya vanorna kring resfria möten är ett stort steg på vägen.
Vi på Simplify har länge förutspått den här utvecklingen. Det känns bra att allt fler nu också ser vinsterna i att träffas digitalt och vilka värden det skapar. Vi har kunder som i princip uteslutande kör sina möten digitalt nu, men man ska komma ihåg att det räcker med en liten omställning för att göra skillnad, säger Simplifys VD Johan Bäckström.
En svensk tjänsteman har i snitt 4,7 möten i veckan, som totalt tar fem timmar. Kan vi bara förändra en del av dessa till att bli digitala så kommer vi att se stora vinster, för medarbetarna, för företagen och för Sverige.
Vill du läsa hela undersökningen? Du hittar den här.
Är du sugen på att komma igång med videomöten och digitaliseringen av din arbetsplats? Kontakta oss då här.