Publiceringsdatum: 2021-09-01

Så främjar digitala möten jämställdhet

En ny undersökning från Cisco visar att digitala möten har så många fler vinster är bara kapade kostnader och minskade utsläpp. Till exempel kan digitala möten bidra till ett mer jämställt samhälle. Låt oss förklara varför.

Vår partner Cisco gjorde nyligen en stor undersökning tillsammans med Norstat, där man intervjuade 1 000 chefer och anställda i Norden för att kartlägga mötesvanor, förändringar och inställningar till resfria möten.

Resultaten är både många och tydliga. Vi har tidigare skrivit om att digitala möten är mer än bara en trend och om de enorma vinster som resfria möten innebär för ekonomi och miljö – men nu har turen kommit till jämställdhet.

Män reser mer

Enligt Ciscos rapport gör män nästan dubbelt så många tjänsteresor som kvinnor varje år (19 resor jämfört med 11) – och män har dessutom en större benägenhet att välja flyget när de reser. Kvinnor är också redan i dag bättre på att genomföra digitala möten – i undersökningen sker 35% av kvinnornas möten digitalt, jämfört med 25% för männen.

Anledningarna till variationerna är förstås flera, men yrken som innefattar många jobbresor tenderar att locka fler män då många kvinnor upplever att livspusslet begränsar möjligheterna till resande. I en värld där möten i första hand sker digitalt ökar allas möjlighet att delta, vilket tvingar färre att tacka nej och ökar sannolikheten för att rätt kompetens hamnar i rätt möte.

På en och samma gång kan du alltså spara pengar och göra miljön en tjänst – samtidigt som du får medarbetarna att må bättre och skapar en mer jämställd arbetsplats.

Bra, va? Kontakta oss här så hjälper vi dig att bli en bättre arbetsgivare och kollega. 

Vill du läsa hela undersökningen? Du hittar den här.

Läs mer i samma artikelserie: 

”Så mycket kan Sverige spara på resfria möten”

”Resfria möten- mer än bara en trend”