Publiceringsdatum: 2021-07-05

Så får du personalen att älska video

Ny statistik avslöjar vad som gör medarbetare positiva till digitala möten.

Vår partner Cisco gjorde nyligen en stor undersökning tillsammans med Norstat, där man intervjuade 1 000 chefer och anställda i Norden för att kartlägga mötesvanor, förändringar och inställningar till resfria möten. Tidigare har vi avhandlat att digitala möten är mer än bara en trend, att digitala möten skapar enorma vinster för ekonomi och miljö samt att de gör oss mer jämställda.

Nu är det dags att ta fram esset ur rockärmen.

Undersökningen avslöjar nämligen ett sätt att göra sin personal riktigt, riktigt nöjd.

Rätt förutsättningar hjälper

Ciscos rapport visar att de allra flesta av oss är positiva till digitala möten i allmänhet, och det kanske inte är någon nyhet för dig som läser det här. Men det finns en sak som tydligt skiljer om medarbetarna är nöjda eller mindre nöjda – och det är tillgången till bra videosystem och utbildning i digital mötesteknik.

Personal som erbjuds utbildning är mer positiva än de som blir utan – och bland användare som har tillgång till bra videosystem är hela 95 procent positiva till resfria möten.

– Enklare videosamtal med en gratisapp i mobilen fyller absolut en viktig funktion, men för att få riktigt hög kvalitet på dina möten gör det så otroligt stor skillnad om man har rätt teknik och mjukvara, samt att man får bra utbildning i hur alltihop ska användas. Då går video plötsligt från ett nödvändigt ont till ett hypereffektivt verktyg, säger Simplifys VD Johan Bäckström.

Växande investeringar

Här finns också möjlighet till förbättring. Av de som svarat i Ciscos undersökning har bara varannan tillgång till professionell programvara, och mindre än var tredje har tillgång till ett videosystem. Sett till många andra länder ligger Sverige faktiskt efter – vi lägger ovanligt lite pengar på digitala möten.

I Sverige motsvarar kostnaderna för resfria möten 0,4 procent av kostnaderna för fysiska möten, vilket kan jämföras med USA där andelen är fyra gånger högre.

– Det här är intressanta siffror, och jag är verkligen nyfiken på hur de kommer se ut om ett par år. Fram till i dag har arbetsgivare kanske dragit sig för att göra större tekniska investeringar inom video och mötesrumsteknik, men i takt med att allt fler upptäcker vinsterna i ett digitalt arbetssätt tror jag att det kommer förändras. I framtiden kommer investeringar i video och mötesteknik vara helt centrala i alla företag, säger Johan Bäckström.

Vill du få ett smakprov på hur videomöten kan vara när de är som allra, allra bäst? Kontakta oss här.

Vill du läsa hela undersökningen? Du hittar den här.

Läs mer i samma artikelserie: 

”Så mycket kan Sverige spara på resfria möten”

”Resfria möten- mer än bara en trend”

”Så främjar digitala möten jämställdhet”